To istotne, ponieważ niejedna osoba ma nawyk ubijania utrwalony z ekspresów – w kawiarkach starczy jedynie wygładzić powierzchnię zmielonych ziarenek i otrzepać to, co pozostało na krawędziach – click here. Potem przykręcamy czajniczek do wspomnianej podstawki i ustawiamy całość na kuchence. Należy pamiętać, że podgrzewamy tylko dno kawiarki, nie zaś jej boki, gdyż w taki sposób ekspresowo przypalimy jej rączki. Po paru min., zanim kawa się zagotuje, zabieramy ją z palnika. Jeżeli przez nieuwagę zagotujemy kawę, nabierze nieprzyjemnego, kwaśnego posmaku, więc będziemy zmuszeni zaparzyć ją jeszcze raz. Trzeba zaznaczyć, że odróżnia się 2 rodzaje kawiarek. Pierwszy rodzaj to kawiarki włoskie z aluminium. Z tego materiału powstała pierwsza kawiarka, jednakże aluminium (kup szczotkowanie aluminiumRathgeber ) ma zasadniczą wadę, a mianowicie nie może być użytkowane na kuchenkach indukcyjnych. Drugim typem kawiarki są kawiarki ze stali. Tych artykułów można używać na różnorakiego rodzaju kuchenkach, więc są bardziej uniwersalne. Warto jest się nad nimi zastanowić, gdyż pozwalają na zrobienie kawy o równie przyjemnym aromacie, co w kawiarce aluminiowej. Kawiarki odróżniają się między sobą także ich wielkością – jeżeli pijemy kawę sami albo we dwoje, nie wybierajmy takiej, w jakiej przygotujemy kilkanaście filiżanek, gdyż nie umożliwiają zrobienia mniejszej ilości kawowego napoju.